Menu Sluiten

WJ de Wit & zn: de familie Kok

Op de verjaardag van dochter Esmée van Michel waren we uitgenodigd bij Dirkjan en Willie Kok aan de Geerling bij het bedrijf van Dirkjan en Michel Kok. Dirkjan en Michel zijn deelnemers van de Tulip Valley sponsorgroep van het eerste uur. Samen met een groep kwekers zaten ze aan de vergadertafel om deze sponsorgroep op te zetten met de sponsorcommissie van KGB.

Dirkjan en Michel runnen samen hun bloembollenbedrijf aan de Geerling. Ze hebben dit bedrijf overgenomen van hun vader en zitten sinds 1993 aan de Geerling. Hun vader had zijn bedrijf aan de Hoofdstraat 191 achter het huis. Toen de jongens erbij kwamen werd er een nieuwe schuur gebouwd aan de Kruitmolen (nu Schepenwijk). Daar zijn ze later weg gekocht door de gemeente Enkhuizen.

Het is allemaal begonnen op de Broekerhavenweg waar opa Wout Kok samen met zijn zwager Willem Visser de eerst tulpen gingen broeien in de kas van Siemen Peerdeman. Dit was rond 1927. Een leuke anekdote uit die tijd is dat de bakjes met tulpenbollen buiten ingekuild werden en als het dan vroor moesten ze er uit gehakt worden voordat ze in de kas werden gezet. Dit heeft maar 2 jaar geduurd, want toen overleed opa Wout Kok op 42-jarige leeftijd.

Jaren later zetten vader Wal en zijn broer Piet het bedrijf voort aan de Hoofdstraat. In 1963 zijn de broers uit elkaar gegaan en heeft Wal een nieuwe schuur laten bouwen aan de Hoofdstraat 191. Hij verbouwde tulpen, bloemkool, irissen en vroege aardappelen. Toen al die producten niet meer met de schuit vervoerd kon worden maar met trekkers is Dirkjan in het bedrijf gekomen.

Dirkjan ging naar de LEAO , hij zou geen tuinder worden. Hij hielp wel veel op de zaak en besloot later toch naar de middelbare tuinbouwschool te gaan. Hij heeft zelf nooit gevoetbald, had ook niet echt voetbalkwaliteiten. Zijn zoons wel en hij ging vaak kijken bij Jelle en Wouter die bij KGB voetbalden, hier komen we later op terug. Dochter Marjon had geen voetbalaspiraties en heeft gehandbald bij Excelsior. In de drukke wintertijd was het Willie, de vrouw van Dirkjan, die mee ging met de jongens en ze naar alle wedstrijden reed.

Michel is op de LTS en op lagere tuinbouwschool begonnen en heeft ook de middelbare tuinbouwschool doorlopen. Daarna is hij in dienst geweest, hij was gelegerd in Amsterdam in de Sarphatistraat. Hij heeft hier een mooie tijd gehad, daarna ging hij in de Firma. Helaas, enkele jaren later in oktober 1988 kregen ze een ernstig ongeluk. Onder de middag richting huis raakte de auto in de slip en sloeg over de kop in het water. Ze zaten met z’n drieën in de auto en kwamen er met moeite uit. De volgende dag is vader Wal in het ziekenhuis overleden op 61- jarige leeftijd door second drowning. Dit was een groot gemis in de familie, vooral voor moeder Kok. Moeder Kok is inmiddels 89 en als het weer het toelaat komt ze nog regelmatig naar het bedrijf om een bosje tulpen te halen.

In het bedrijf zelf regelt Dirkjan veel werkzaamheden met betrekking tot de preparatie van de broeibollen en plantgoed en de administratie. Michel doet veel landwerk zoals selectie, gewasbescherming, transport en hij heeft contacten met vertegenwoordigers. Rooien en planten doet Marco Kok (ook een sponsor van Tulip Valley) voor de mannen. Dit is niet de enige link met andere KGB-ers, de u allen welbekende Clemens Huisman heeft jaren bij de mannen tulpen geplukt in de kas. Oud-KGB voetballer, tegenwoordig scheidsrechter, Dirk Dekker is er ook nog vaak te vinden.

Michel is net als Dirkjan iets meer sponsor dan voetballer. Hij begon zijn sportieve carrière met turnen, destijds samen met Bert en Ton Karel. Na een gebroken arm was het snel met het turnen gedaan en ging hij naar KGB. Dit was nog op het oude complex. Hij heeft met Ron Bakker, René Sikkens en Charles van Altena in een team gevoetbald en werd mede door deze talenten kampioen.

Na een aantal jaren te hebben gevoetbald bleek dat hij niet echt een supertalent was en heeft hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen. Hij ging voortaan op zaterdag werken.

Beide kinderen van Michel, Kevin en Esmee, voetballen bij KGB. Kevin voetbalt van jongs af aan, vanaf de kabouters, al bij KGB. Hij speelt nu in jongens onder 16 met trainers Peter Bakker, Jacco Stuurop en Peter v.d. Werff. Hij voetbalt als verdediger, net als zijn neven Wouter en Jelle. Esmée voetbalt in meisjes onder 15 en doet het ook met veel plezier.

Zoon Jelle van Dirkjan heeft ook van jongs af aan gevoetbald en heeft alle teams doorlopen en uiteindelijk vier jaar in de selectie gevoetbald. Hij speelde onder trainer Richard Bulterman en kijkt terug op een hele mooie tijd. Het team was ook een vriendenteam en ze hebben veel feestjes gevierd na de wedstrijd en eindigden vaak erna in de Florabar. Ze zijn ook op trainingskamp naar Berlijn geweest, georganiseerd door Tim Appelman en Bart Groot. Ook de spelletjesavonden na de training op donderdagavond waren legendarisch. Inmiddels voetbalt hij niet meer. Hij woont in Amsterdam, samen met broer Wouter die in Amsterdam studeert. Jelle werkt bij de Rabobank in Utrecht als data-analist. Helaas werkt hij veel thuis in deze coronatijd, de bedrijfsborrels worden nu online gehouden. Met weemoed denkt hij terug aan die goede oude tijd bij KGB.

Zoon Wouter heeft ook gevoetbald bij KGB. Hij is bij de E-tjes begonnen en heeft ook alle teams doorlopen, tot en met de A-tjes. Helaas ging er niemand van zijn team door naar de selectie en in zijn eentje vond hij het niet zo leuk om nog door te gaan. Hij voetbalde ook achterin en heeft het altijd met plezier gedaan. Hij studeert momenteel aan de VU in Amsterdam en woont gezellig bij broer Jelle.

Vanwege het voetballen van de kinderen op zondag kwamen Dirkjan en Michel vaak kijken. Samen met Ton Karel en Gerard Groot bezoeken ze de meeste thuis wedstrijden en zijn ze te vinden in de kantine. Ondanks dat de mannen Kok niet veel hebben gevoetbald, steunen ze KGB op alle fronten.

Met de Tulip Valley-groep, lid van de Club van 100, de tulpenactie en in de kantine! Wij hopen dat als de corona-tijd achter de rug is, wij de mannen Kok weer snel met een biertje mogen begroeten in de kantine.